Η βασική αρχή της Τράπεζας πάγου είναι να “αποθηκεύσει” ενέργεια σε μορφή πάγου. Πράγματι ο πάγος έχει μία θερμότητα που λιώνει, που αντιστοιχεί σε περίπου 80 Kcal/kg. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κιλό πάγου δίδει 80Kcal ενέργειας. Όταν ο πάγος σχηματιστεί στην δεξαμενή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Το πλεονέκτημα της λύσης αυτής είναι ότι ο συμπυκνωτής δεν λειτουργεί συνεχώς αλλά μόνο για λίγες ώρες και αφού ο πάγος είναι διαθέσιμος για χρήση. Για παράδειγμα μπορείτε να “φορτώσετε” τον πάγο την νύχτα, όταν το κόστος ηλεκτρισμού είναι χαμηλότερο από ότι την ημέρα. Συνήθως η τράπεζα πάγου χρειάζεται όταν δεν υπάρχει συνεχής ανάγκη για ψύξη αλλά μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα την ημέρα.

Παράδειγμα: Τυροκομείο που πρέπει να ψύξει το γάλα που έρχεται από τους παραγωγούς π.χ σε 3 ώρες, δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία το απόγευμα μετά από 6 ώρες.

Χρόνος12 ώρες (νύχτα) 1η παράδοση γάλακτος 3 ώρες6 ώρες μεταξύ των 2 παραδόσεων γάλακτος2η παράδοση γάλακτος 3 ώρες
Φάση Τράπεζας πάγουΣχηματισμός ΠάγουΛιώσιμο Πάγου για ψύξη γάλακτοςΔεν συμβαίνει τίποτα ή σχηματίζεται πάγος εάν χρειάζεταιΛιώσιμο πάγου για ψύξη γάλακτος

Για την σωστή επιλογή της κατάλληλης για τις ανάγκες Τράπεζας πάγου θα πρέπει να υπολογίσουμε την ενέργεια που χρειάζεται ανάλογα με την ποσότητα του γάλακτος και την διαφορά της θερμοκρασίας. Εάν βέβαια η ψύξη χρειάζεται συνεχώς ή για περισσότερες από 3-4 ώρες την ημέρα τότε η επιλογή της Τράπεζας πάγου δεν είναι σωστή και θα πρέπει να εγκατασταθεί μία μονάδα συνεχούς παραγωγής παγωμένου νερού τύπου RED.

Everest

trapezes pagou

Το EVEREST είναι το σύστημα που προτείνει η FIC SPA για τη συσσώρευση πάγου και χρησιμοποιείται ευρέως όταν η χρήση κρύου νερού είναι κάτω από 10-12 ώρες την ημέρα. Το EVEREST αποτελείται από μια μονωμένη δεξαμενή με μονωμένα καπάκια όπου τοποθετείται ένας εναλλάκτης θερμότητας που συνήθως κατασκευάζεται από σερπαντίνες. Τόσο η δεξαμενή όσο και οι σερπεντίνες μπορούν να είναι από γαλβανισμένο χάλυβα ή από ανοξείδωτο χάλυβα. Η δεξαμενή είναι γεμάτη με νερό και στις σερπεντίνες ρέει το ψυκτικό υγρό (φρέον, αμμωνία, γλυκόλη). Λόγω της διαδικασίας ψύξης, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σχηματίζεται πάγος με τη μορφή μανικιών πάνω στις σερπεντίνες έως καθορισμένα πάχη που ελέγχονται από συγκεκριμένους ελεγκτές πάχους πάγου. Μετά τον σχηματισμό πάγου, η δεξαμενή τροφοδοτείται με συνεχή ροή κανονικού νερού που σε επαφή με τον πάγο ψύχεται στη θερμοκρασία 1 °C και μετά αποστέλλεται στον χρήστη. Η αποτελεσματικότητα και η γρήγορη τήξη πάγου εξασφαλίζεται από ένα ειδικό σύστημα ανάδευσης αέρα, το οποίο αποτελείται από έναν ανεμιστήρα αέρα και έναν διανομέα αέρα που είναι τοποθετημένοι στη δεξαμενή. Το σύστημα μπορεί να παρέχεται με ή χωρίς μηχανές ψύξης. Η ικανότητα συσσώρευσης κυμαίνεται από 38.000 kcal έως πάνω από 2.000.000 kcal. Τυπική εφαρμογή για το EVEREST είναι στις ακόλουθες βιομηχανίες: γαλακτοκομικών, τροφίμων, μπύρας, κρέατος, ψαριού.

Red

kok

Το RED Compact, εξολοκλήρου από ανοξείδωτο ατσάλι, χρησιμοποιείται για την ψύξη του νερού σε θερμοκρασία 1 ° C, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως σε δεξαμενές ωρίμανσης. Η παραγωγή παγωμένου νερού γίνεται με μία μονάδα ψύξης που χρησιμοποιεί ως εξατμιστήρα κάποιες πλάκες Trapcold®, τοποθετημένες σε μία δεξαμενή, από την οποία το νερό αποστέλλεται περαιτέρω στους χρήστες. Το RED Compact μπορεί να τροφοδοτηθεί με συμπυκνωτή αέρα ή συμπυκνωτή νερού. Οι χωρητικότητες ψύξης κυμαίνονται από 11 έως 57 kW. Το RED Compact παρέχεται με ενσωματωμένη ομάδα ψύξης.