Ιδρύθηκε το 1924 από τον Δημοσθένη Φίκα με έδρα την οδό Εδέσσης 10 στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης από το 1938 συνεχώς μέχρι και σήμερα.

Από το 1975 μέχρι και το 2004 η νομική της μορφή ήταν ατομική και στην συνέχεια έγινε ετερόρρυθμη εταιρεία. Το 1994 η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε στα Σφαγεία Θεσσαλονίκης απέναντι από το ΦΙΞ στην οδό 26ης Οκτωβρίου 72. Το 2010 μετετράπη σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία “Αριστομένης Δ. Φίκας & ΣΙΑ Ένζυμα Χημικά Ανώνυμη Εταιρεία”. Όλα αυτά τα χρόνια συνεχούς και συνεπούς παρουσίας ο σκοπός παραμένει ο ίδιος: Προϊόντα άριστης ποιότητας, ανταγωνιστικές τιμές, άμεση και φιλική εξυπηρέτηση.

Η εταιρεία Φίκας προσφέρει μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Βασικό αντικείμενο της εταιρείας είναι η προμήθεια σε βοηθητικές ύλες και σε εξοπλισμό βιομηχανιών τροφίμων, με έμφαση στις βιομηχανίες γάλακτος. Αναλυτικότερα, τα προϊόντα που παρέχει η εταιρεία, πέρα από την τεχνική υποστήριξη οργάνων χημείου και μηχανημάτων, κατατάσσονται στις εξής κύριες κατηγορίες:

– Μηχανήματα τροφίμων
– Συσκευές και είδη χημείου
– Ένζυμα πήξης γάλακτος (τυρομαγιές κτλ.)
– Καλλιέργειες μικροοργανισμών
– Επικαλυπτικές ουσίες για τυριά και αλλαντικά
– Πρόσθετα και εργαλεία τυροκομίας
– Φυσικές και συνθετικές χρωστικές
– Είδη ατομικής προστασίας εργαζομένων.

Η εταιρεία Φίκας αντιλαμβανόμενη την ανάγκη εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων της, πραγματοποιεί εισαγωγές από χώρες και εργοστάσια του εξωτερικού. Η εταιρεία επιλέγει προϊόντα με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, διαφοροποιημένα σε σχέση με αυτά του ανταγωνισμού.

Παράλληλα, η εταιρεία Φίκας προωθεί τα προϊόντα της στο εξωτερικό, κυρίως στην Κύπρο, αλλά και στις βαλκανικές και μεσογειακές χώρες.

ktirio fikas
Το κτίριο στην Εδέσσης 10 σήμερα
Το κτίριο στην Εδέσσης 10 σήμερα